Ordförande för rodret 3

Den viktigaste dagen i båtklubbsåret, sjösättningen, har just passerat. Sjösättningen i år gick med en rasade fart för kranbåtarna, medan det var ett mer normalt tempo för traktorbåtarna. Ett imponerande jobb av alla frivilliga som ställde upp. Ett stort tack till Kenneth, Johan, Åsa, Crille, Annika, Päivi, Lelle, Thomas och alla andra som jag ännu inte lärt mig namnen på.

Det blir snart dags att planera årets första utfärd, vart skall man då åka? Många har naturligtvis sina favoritställen som man kanske inte vill yppa för någon, medan andra gärna vill ha tips råd om utflyktsmål. Jag kommer då och då att dela med mig av några av våra favoritmål framförallt i östra delen av Mälaren, dock kanske inte de allra hemligaste…

Om någon skulle be om ett tips på resmål att åka till i början och mitten på maj så finns det ett ganska självklart val, nämligen Birka/Björkö. Björkö i lövsprickningstider är nog en av världens vackraste platser. Den skira grönskan i björkskogen vid Hemländerna, fruktträden som blommar runt borgkullen och backsipporna runt borgvallen, pastoralt är bara förnamnet. Enligt Hjalmar Stolpe som ledde de arkeologiska utgrävningarna i slutet på 1800 talet blommade backsipporna som finast den 8 maj och det är ju på lördag så passa på. Nu är det också lugnt på Birka, inga turbåtar och inga turister.

Det är tråkigt att redan nu påminna om hösten och upptagningen, men det är många som kommer att behöva sanera sina båtbottnar under nästa år. Ett råd är att redan nu planera inför hösten. I bifogade länk kan du hitta tips och råd hur man kan gå till väga. https://www.transportstyrelsen.se/globalassets/global/publikationer/sjofart/slipning-batbotten.pdf

Skall du våtskrapa vilket man förordar, så kan det vara en bra idé att täcka marken under båten med presenning eller byggplast innan upptagningen. Har du tänkt att torrslipa så måste du ha tillgång till en bra dammsugare som samlar upp allt slipdamm, tänk på att slipdammet är också miljöfarligt.

Vi kommer att ordna en informationsaktivitet i början på hösten för att ge lite mer råd och tips samt hjälp med att komma igång med saneringsarbetet.

Om tänker blästra din båt är det allra bästa både för båten och miljön att transportera iväg båten under sommaren och låta blästra den på ett varv.

Med vänlig hälsning

Mattis

Ordförande